Tuotteet työympäristöön VIP-palvelulla.

Toimitusmaksu 9,90 € perille toimitettuna

Tilaaminen ei edellytä rekisteröitymistä

Miksi istuminen on vaarallista?

Tutkimuksissa on todettu toimistotyöntekijöiden lihasten olevan käyttämättöminä keskimäärin 80% työajasta ja 60% vapaa-ajasta. Maailman terveysjärjestö WHO onkin nimennyt liikkumattomuuden neljänneksi suurimmaksi ennenaikaisen kuoleman riskitekijäksi. Vaikka kuntoliikunnan suosio on kasvanut viime vuosina merkittävästi, niin se tuskin voi täysin kompensoida passiivisen työympäristön haittavaikutuksia.

Tutkittua tietoa liian istumisen haittavaikutuksista

Parhaillaan eri tutkimuslaitoksissa ympäri maailmaa tutkitaankin istumisen haittavaikutuksia.

Istuminen muun muassa:

  • Edesauttaa merkittävästi tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen syntymistä ja kehittymistä
  • Muuttaa rasva-aineenvaihduntaa terveydelle epäedulliseksi
  • Vaikeuttaa painonhallintaa ja kerryttää rasvaa vyötärölle
  • Edistää diabeteksen kehittymistä ja huonontaa verensokerin säätelyä
  • Hidastaa suoliston toimintaa ja pahentaa suolisto-oireita

Pitkäaikaisessa istumisessa vaarallisinta on se, että suuret lihasryhmät ovat passiivisena ja kuluttavat vain vähän energiaa. Näin koko kehon aineenvaihdunta pysähtyy.

Istuminen vaikuttaa olennaisesti tuki- ja liikuntaelimistön rakenteisiin. Eteenpäin kumartuneessa asennossa välilevyt painuvat yhteen ja niiden aineenvaihdunta heikentyy. Selkä- ja hartiajännitys on yleinen vaiva päätetyöskentelyssä, ja istuminen sattuu selkään.

Normaalilla työtuolilla istuttaessa reisien ja vartalon välinen kulma pienenee, etureisien lihakset lyhentyvät ja takareisien venyvät ja kehon lihastasapaino muuttuu. Istumisasennossa paine lisääntyy reiden takaosissa ja lantion alueella, ja näin myös lantion alueen ja alaraajojen aineenvaihdunta hankaloituu ja puuduttaa jalkoja.

Miten vähentää istumista työpäivän aikana?

Yksi helpommista ja ilmeisimmistä konsteista torjua istumisen haittoja jokapäiväisessä elämässä on nousta seisomaan työpisteellä. Seisoessa koko keho aktivoituu ja aineenvaihdunta vilkastuu. Ajatus kulkee paremmin ja työnteko on kaikin puolin tehokkaampaa. Niskahartiajumit, iltapäivän väsymys ja puutunut olo vähenevät.

Seisominen voi olla kuitenkin työlästä tottumattomalle, ja staattisen seisomisen ei myöskään ole todettu olevan hyväksi. Monesti pitkään seisoma-asennossa työskennellessä jalkojen turvotus sekä lonkkien ja selän rasitus tuntuvat kehossamme. Seisomatyö voi altistaa lisäksi kehon virheasennoille, jotka aiheuttavat jumeja. Esimerkiksi selkä voi väsyä ja kipeytyä, polvet menevät helposti lukkoon ja asento saattaa notkahtaa toispuoleiseksi, kun paino lepää kauan aikaa vain toisen lantion varassa. Pitkäkestoinen, staattinen seisominen voi lisätä suonikohjujen, alaraajaturvotusten ja laskimotukosten riskiä.

Vuorottele istuma- ja seisomatyötä omien tuntemusten mukaan

Päivän aikana olisi hyvä vaihdella työasentoa, ja yhdistää seisoma- ja istumatyö. Parasta olisikin pyrkiä seisomaan noin puolet työajasta.

Jokaisessa toimistossa olisikin hyvä olla korkeussäädettävät sähköpöydät. Seisaaltaan lihasten aktiivisuus on noin kaksinkertainen verrattuna istumiseen. Lisäksi liikettä tulee luonnostaan syystä, että emme jaksa seisoa pitkään samassa asennossa ja vaihdamme painoa jalalta toiselle. Sähköpöytä mahdollistaa työskentelyasennon vaihtelun, kun korkeutta saa näppärästi säädettyä sekä istuma- että seisomajaksoille sopivaksi.

Muista hyvä työasento seisten. Seisomatyössä pöydän korkeus on sopiva, kun pöytä tukee käsiä suorassa 90 asteen kulmassa. Silloin hartiat eivät rasitu. Pöydän tulisi olla riittävän lähellä, jotta sinun ei tarvitsisi kurotella. Näytön yläreunan tulisi olla silmien korkeudella, ja näytön 50‒80 cm etäisyydellä. Samat ohjenuorat pätevät myös ergonomiseen työasentoon istumatyössä.

Seisomatyössä ihanteellinen seisoma-asento on jalat kevyesti harallaan ja paino tasaisesti molemmilla jaloilla. Polvilla tulisi joustaa kevyesti, jotta ne eivät jämähdä lukkoasentoon. Kevyt painon vaihtaminen jalalta toiselle on suotavaa, kunhan asento ei kierry vinoon toisen lantion varaan.

Hyödy seisomatyön vaikutuksista Gymba-aktivointilaudan avulla

Seisomatyön mullistava Gymba-aktivointilauta on vertaansa vailla, ja aivan ehdoton seisomatyön apuväline. Gymba motivoi seisomaan työpisteellä, koska se on vain niin paljon mukavampaa. Näin seisomatyöhön tottuminen käy kuin itsestään.

Gymba-aktivointilauta on suunniteltu pitämään sinut liikkeessä seisomatyöpisteellä. Aktivointilaudalla voi seistä paikallaan, tehdä pientä kävelyliikettä tai keinua, ja lauta taipuu myös hieman vinottain. Gymban avulla opit löytämään oikeanlaisen tavan seistä ja et rasita jalkojasi tai selkääsi liikaa. Aktivointilauta nimensä mukaisesti aktivoi koko kehon lihaksia ja estää näin staattista työasentoa. Aktivointia saavat niin jalat, selän nikamat kuin keskivartalon syvät lihakset. Samalla parannat ryhtiä, tasapainoa ja reagointinopeutta.

Mukana tulevilla hierontapalloilla voi lievittää lihaskipua ja jäykkyyttä jaloissa, ja ne tehostavat verenkiertoa sekä lievittävät stressiä. Kovuudeltaan erilaisten pallojen sijaintia voi vaihtaa helposti tarpeen mukaan.

Tasapainolaudalla keinutellen saat samalla kuin huomaamatta jatkuvaa liikuntaa työpisteelläsi. Aineenvaihduntasi sekä verenkiertosi aktivoituu ja kulutat kaloreita paljon enemmän kuin istuessasi tai paikallaan seisten. Samalla keskittymiskyky paranee ja olet kaikin puolin virkeämpi myös työpäivän jälkeen. Eikö olekin mahtavaa, kun energiaa riittää myös vapaa-ajan harrastuksille.

Gymban patentoitu tukeva ja samalla elastinen ominaisuus mahdollistaa monipuolisen liikkeen. Gymba on 100% kotimainen tuote ja täysin kierrätettävä. Se on kehitetty ja valmistettu Suomessa ekologisesta komposiittimateriaalista.

Seisontamatto on luonnollinen apuväline seisomatyöhön

Sähköpöydän ohella asiantuntijat ovat kehittäneet muitakin loistavia ratkaisuja ja kekseliäitä tuotteita tekemään seisomatyöstä jopa aika houkuttelevaa. Ergonominen työpistematto on pehmeää kumimaista materiaalia ja se tekee seisomatyöstä luonnollisella tavalla mukavampaa pakottaen samalla pieniin asennonvaihdoksiin.

Jos Gymballa keinuttelu tuntuu vielä liian kaukaiselta ajatukselta, kannattaa kokeilla sähköpöydän kaverina seisontamaton käyttöä. Pehmeä alusta työpisteellä vähentää kuormitusta alaselässä ja jaloissa ja stimuloi kehon mikroliikettä aktivoiden samalla verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Maton päällä jalat ovat pienessä liikkeessä koko ajan, mikä lisää liikettä myös selkään. Kovalla lattialla seisominen onkin jaloille jo paljon vaativampaa.

Mukavat ja ergonomiset työkengät ovat tärkeät seisomatyössä, mutta parhaalla seisontamatolla tassuttelet vaikka ilman kenkiä ja vahvistat samalla jalkapohjan pieniä lihaksia ja nilkkoja.

Pidä huolta myös riittävistä tauoista

Jokaisen istumatyötä tekevän olisi tärkeää pitää huolta riittävästä työn tauottamisesta. Kerran tunnissa olisi hyvä hieman vetreyttää jäseniä, hakea kuppi kahvia tai lasi vettä eli huolehtia siitä, että istuminen keskeytyy vähintään tunnin välein. Tulostimet ja muut käytössä olevat välineet voi sijoittaa kauemmas, jolloin joutuu vähän kuin huomaamattaan nousemaan välillä ylös.  

Jos työpisteeltäsi jo löytyy Gymba-aktivointilauta, sitä voi nurinpäin käännettynä käyttää venyttelyn apuna.

Jos taukojumpalle ei ole aikaa tai se ei muuten tunnu omalta jutulta, voi seisomista lisätä muillakin konsteilla. Työpuhelut voi istumisen sijasta puhua seisten, ja hissin sijaan kannattaa suosia portaita aina, kun se on mahdollista. Jos itse työ tehdään istuen, voi tauon aikana juoda kahvit seisten ja työmatkat taittaa kävellen tai pyöräillen.

Jokaisen keho on erilainen. Kuuntele siis aina omia tuntemuksiasi: se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.