Toimitusmaksu 12,90 €. Ilmainen toimitus yli 250 € tilauksille. Tilaaminen ei edellytä rekisteröitymistä.

Tutkittua tietoa liian istumisen haittavaikutuksista

Tutkimuksissa on todettu toimistotyöntekijöiden lihasten olevan käyttämättöminä keskimäärin 80% työajasta ja 60% vapaa-ajasta. Maailman terveysjärjestö WHO onkin nimennyt liikkumattomuuden neljänneksi suurimmaksi ennenaikaisen kuoleman riskitekijäksi.

Miksi istuminen on vaarallista?

Vapaa-ajalla tapahtuva liikunta ei täysin kompensoi passiivisen työympäristön haittavaikutuksia. Parhaillaan eri tutkimuslaitoksissa ympäri maailmaa tutkitaan istumisen haittavaikutuksia.

Pitkäaikaisessa istumisessa vaarallisinta on se, että suuret lihasryhmät ovat passiivisena ja kuluttavat vain vähän energiaa. Näin koko kehon aineenvaihdunta pysähtyy. Istuminen vaikuttaa lisäksi olennaisesti tuki- ja liikuntaelimistön rakenteisiin. Eteenpäin kumartuneessa asennossa välilevyt painuvat yhteen ja niiden aineenvaihdunta heikentyy. Selkä- ja hartiajännitys on yleinen vaiva päätetyöskentelyssä.

Normaalilla työtuolilla istuttaessa reisien ja vartalon välinen kulma pienenee, etureisien lihakset lyhentyvät ja takareisien venyvät. Koko kehon lihastasapaino muuttuu. Istumisasennossa paine lisääntyy reiden takaosissa ja lantion alueella, ja näin myös lantion alueen ja alaraajojen aineenvaihdunta hankaloituu ja puuduttaa jalkoja.

Jokaisen istumatyötä tekevän olisi tärkeää pitää huolta riittävästä työn tauottamisesta. Tulostimet ja muut laitteet voi sijoittaa kauemmas, jolloin joutuu vähän kuin huomaamattaan nousemaan välillä ylös. 

Istumatyössä olisi hyvä vetreyttää jäseniä ja nousta ylös tuolista vähintään kerran tunnissa.

Työpuhelut voi istumisen sijasta puhua seisten, ja hissin sijaan kannattaa suosia portaita aina, kun se on mahdollista. Jos itse työ tehdään istuen, voi tauon aikana juoda kahvit seisten ja työmatkat taittaa kävellen tai pyöräillen.

Vuorottele istuma- ja seisomatyötä omien tuntemusten mukaan

Seisominen voi olla työlästä tottumattomalle, ja staattisen seisomisen ei myöskään ole todettu olevan hyväksi. Monesti pitkään seisoma-asennossa työskennellessä jalkojen turvotus sekä lonkkien ja selän rasitus tuntuvat kehossamme. Seisomatyö voi altistaa lisäksi kehon virheasennoille, jotka aiheuttavat jumeja. Esimerkiksi selkä voi väsyä ja kipeytyä, polvet menevät helposti lukkoon ja asento saattaa notkahtaa toispuoleiseksi, kun paino lepää kauan aikaa vain toisen lantion varassa. Pitkäkestoinen, staattinen seisominen voi lisätä suonikohjujen, alaraajaturvotusten ja laskimotukosten riskiä.

Vaihtele työasentoa sekä yhdistä seisoma- ja istumatyö. Pyri seisomaan noin puolet työajasta.

Seisaaltaan lihasten aktiivisuus on noin kaksinkertainen verrattuna istumiseen. Lisäksi seisoessa liikettä tulee luonnostaan enemmän kuin istuma-asennossa, koska ihmiselle on luonnollista vaihdella painoa jalalta toiselle. Sähköpöytä mahdollistaa työskentelyasennon vaihtelun, kun korkeutta saa näppärästi säädettyä sekä istuma- että seisomajaksoille sopivaksi.

Muista hyvä työasento myös seisomatyössä

Seisomatyössä pöydän korkeus on sopiva, kun pöytä tukee käsiä suorassa 90 asteen kulmassa. Silloin hartiat eivät rasitu. Pöydän tulisi olla riittävän lähellä, jotta sinun ei tarvitsisi kurotella. Näytön yläreunan tulisi olla silmien korkeudella, ja näytön 50‒80 cm etäisyydellä. Samat ohjenuorat pätevät myös ergonomiseen työasentoon istumatyössä.

Seisomatyössä ihanteellinen seisoma-asento on jalat kevyesti harallaan ja paino tasaisesti molemmilla jaloilla. Polvilla tulisi joustaa kevyesti, jotta ne eivät jämähdä lukkoasentoon. Kevyt painon vaihtaminen jalalta toiselle on suotavaa, kunhan asento ei kierry vinoon toisen lantion varaan.

Hyödy seisomatyön vaikutuksista Gymba-aktivointilaudan avulla

Seisomatyön mullistava Gymba-aktivointilauta on vertaansa vailla, ja aivan ehdoton seisomatyön apuväline. Gymba motivoi seisomaan työpisteellä, koska se on vain niin paljon mukavampaa. Näin seisomatyöhön tottuminen käy kuin itsestään.

Gymba-aktivointilauta on suunniteltu pitämään keho liikkeessä seisomatyöpisteellä. Aktivointilaudalla voi seistä paikallaan, tehdä pientä kävelyliikettä tai keinua, ja lauta taipuu myös hieman vinottain.

Gymban avulla löytyy oikeanlainen tapa seistä jalkoja tai selkää rasittamatta.

Aktivointilauta nimensä mukaisesti aktivoi koko kehon lihaksia ja estää näin staattista työasentoa. Aktivointia saavat niin jalat, selän nikamat kuin keskivartalon syvät lihakset. Samalla ryhti, tasapaino sekä reagointinopeus paranevat.

Mukana tulevilla hierontapalloilla voi lievittää lihaskipua ja jäykkyyttä jaloissa, ja ne tehostavat verenkiertoa sekä lievittävät stressiä. Kovuudeltaan erilaisten pallojen sijaintia voi vaihtaa helposti tarpeen mukaan.

Tasapainolaudalla keinuttelu tuo kuin huomaamatta liikettä, joka aktivoi aineenvaihduntaa ja verenkiertoa.  Kaloreitakin kuluu paljon enemmän kuin paikallaan seisten. Samalla keskittymiskyky paranee ja vireystila nousee.

Gymban patentoitu tukeva ja samalla elastinen ominaisuus mahdollistaa monipuolisen liikkeen. Gymba on 100% kotimainen tuote ja täysin kierrätettävä. Se on kehitetty ja valmistettu Suomessa ekologisesta komposiittimateriaalista.

Työpistematto on luonnollinen apuväline seisomatyöhön

Sähköpöydän ohella asiantuntijat ovat kehittäneet muitakin loistavia ratkaisuja ja kekseliäitä tuotteita tekemään seisomatyöstä jopa aika houkuttelevaa. Ergonominen työpistematto on pehmeää kumimaista materiaalia ja se tekee seisomatyöstä luonnollisella tavalla mukavampaa pakottaen samalla pieniin asennonvaihdoksiin. Jos Gymballa keinuttelu tuntuu vielä liian kaukaiselta ajatukselta, kannattaa kokeilla sähköpöydän kaverina seisontamaton käyttöä.

Pehmeä alusta työpisteellä vähentää kuormitusta alaselässä ja jaloissa ja stimuloi kehon mikroliikettä aktivoiden samalla verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Maton päällä jalat ovat pienessä liikkeessä koko ajan, mikä lisää liikettä myös selkään. Kovalla lattialla seisominen onkin jaloille jo paljon vaativampaa.

Mukavat ja ergonomiset työkengät ovat tärkeät seisomatyössä, mutta kyllä seisontamatolla tassuttelee mielellään vaikka sukkasillaan. Ilman kenkiä seisominen vahvistaa jalkapohjan pieniä lihaksia ja nilkkoja.

Lue lisää seisomatyöstä ja kotitoimiston apuvälineistä hyvään ergonomiaan.