Toimitusmaksu 12,90 €. Ilmainen toimitus yli 250 € tilauksille. Tilaaminen ei edellytä rekisteröitymistä.

Aiheuttaako istuminen selkäkipua? 

Tuntuuko työpäivän aikana vauhti hyytyvän kesken kaiken eikä ajatuskaan kulje? Iltapäiväväsymys ja nuutunut olotila johtuvat suurella todennäköisyydellä huonosta istuma-asennosta. Perinteinen, passiivinen istuma-asento toimistotuolilla aiheuttaa lähes väistämättä kumaran ja huonon työskentelyasennon, joka vaikuttaa selän lihaksiin, tekee hengityksestä pinnallista ja heikentää ruuansulatusta. Aineenvaihdunta hidastuu ylipäänsä, mikä vaikuttaa heti heikentävästi yleiseen vireystilaan ja aivojen verenkiertoon.

Huonon työasennon lisäksi aineenvaihdunnan hidastuminen lisää myös osaltaan alaselän kipuilua ja välilevyvaivoja. Lihasten ja nivelten ääriasento selän ollessa pyöreänä voi aiheuttaa kipua lisäksi pakaroihin ja jalkoihin, puhumattakaan jännityksestä niskojen ja hartioiden alueella. Pidemmän päälle selkä rappeutuu paikallaanolosta istumatyössä, koska selkä ei saa riittävästi ravinteita ja happea, eivätkä kuona-aineet poistu. Välilevyissä ja nivelsiteissä ei ole juurikaan omaa verenkiertoa, joten koko selän aineenvaihdunnan on oltava kunnossa.

Kun tuolilla istutaan kumarassa ja alaselkä pyöreänä, painetta kohdistuu välilevyn etureunaan. Pitkällä aikavälillä välilevyn rakenne ei enää kestä ja pehmeä massa työntyy ulos painaen hermojuurta. Syntyy välilevyn pullistuma. Selkä notkolla istuttaessa taas paine jakaantuu tasaisemmin pitkin välilevyä, kun kaula- ja lannerangan notkot ovat luonnollisessa asennossa. Suurelle osalle ihmisistä tällainen asento ehkäisee selkäkipua. 

Välilevyvaivat ja iskias ovat istumatyöntekijälle tuttuja 

Kaikki välilevyperäinen kipu ei ole vaarallista, mutta aiheuttaa usein pitkittyneitä tai toistuvia kiputiloja. Toki välilevyperäiset selkäkivut voivat olla vakaviakin ja vaatia jopa leikkaushoitoa. Oireista on syytä huolestua, jos niihin kuuluu sietämätöntä kipua, joka ei hellitä missään asennossa tai tunnottomuutta.

Alaselän rappeutuminen voi aiheuttaa iskiashermoperäisiä särkyjä, kun hermokanava ahtautuu välilevyn rappeutuessa. Välilevypullistuma painaa selän hermojuurta, jolloin kipu säteilee jalkaan. Iskiaskivussa voimakkain kipu tuntuu pakarassa, sääressä ja jopa jalkaterässä. Kipu on jatkuvaa, mutta tuntuu helpottavan levossa tietyssä asennossa. Kuitenkaan täydellinen liikkumattomuus ei ole hyvä keino selkäkivun hoidossa. 

Paras keino pitää oireet kurissa ja ehkäistä niitä on oikeanlainen liikkuminen ja hyvästä fyysisestä kunnosta huolehtiminen. Arkiliikunta ja taukojumppa töissä auttavat ja edistävät selän terveyttä, mutta olennaisin tekijä on kiinnittää huomiota työjärjestelyihin, kuten sopiviin työasentoihin, hyvään työtuoliin ja muuhun työpisteen ergonomiaan. Näin selän oireiden alkusyyhyn päästään vaikuttamaan suoraan. 

Panosta laadukkaaseen toimistotuoliin

Istumatyöläisen vaivoja ovat alaselkäkivun lisäksi niskahartiasäryt sekä erilaiset hiirikädestä aiheutuvat kiputilat. Nämä häiritsevät työskentelyä ja aiheuttavat sairauspoissaoloja. Huonot ja epäsopivat toimistokalusteet torpedoivat ikävällä tavalla myös työn tuottavuutta, koska työntekijöiden voimavaroja kuluu turhiin, vältettävissä oleviin vaivoihin ja kremppoihin.

Työhön keskittyminen herpaantuu väkisinkin, jos työhyvinvointi ei ole parhaimmillaan. 

Panostaminen hyvään ergonomiaan on investointi, joka parantaa työn tuottavuutta ja osoittaa arvostusta yrityksen tärkeintä voimavaraa eli työntekijää kohtaan. 

Kuinka valita oikeanlainen työtuoli? 

Työskentelyasentojen monipuolisuus ja vaihtelu edistävät tuki- ja liikuntaelinterveyttä. Päätetyöskentelyssä optimaalisinta olisikin yhdistää istuma- ja seisomatyöskentely, koska staattiset työasennot pitkäkestoisina rasittavat tuki- ja liikuntaelimistöä. Pelkästään seisomista ei suositella tehtävän kokopäiväisesti, joten on tärkeää kiinnittää huomiota oikeanlaisen työtuolin valintaan työskentelyn istumajaksoja ajatellen. Istumaergonomia on yksilöllinen asia, joten kannattaa tietenkin valita sellainen tuoli, jonka kanssa on mukava työskennellä ja joka toimii omalle kropalle parhaiten. 

Toimiva ja laadukas työtuoli on panostamista paitsi työhyvinvointiin myös mukavuuteen. Hyvän toimistotuolin valintaan kannattaa siis perehtyä kunnolla ja käyttää siihen hieman aikaa. Näin voit parhaiten varmistaa, että työtuolissa varmasti on käyttäjän mieltymyksiin sopivat säädöt ja ominaisuudet, ja että istuin palvelee käyttäjäänsä mahdollisimman kauan. 

Työtuolin ja -pöydän tulisi olla aina säädettäviä, jotta ne vastaisivat työntekijän henkilökohtaisia tarpeita ja ominaisuuksia. Päivän mittaan ihmisen selkäranka painuu kasaan, joten kalusteiden korkeuksia voi joutua siis säätämään kesken päivän uudelleen itselle sopivaksi, vaikka tuolia ja pöytää käyttäisikin aina yksi ja sama henkilö. Sitä suuremmalla syyllä, jos samaa työpistettä käyttää useampi työntekijä.

Satulatuoli on hyvä vaihtoehto ergonomiseen istumiseen

Olemme yksilöitä, joten jokaisella on varmasti oma suosikkiasentonsa työskennellä.

Perinteiselle toimistotuolille vaihtoehdon tarjoaa ergonominen Salli Satulatuoli, jossa istuma-asento on puoliksi seisova ja kehon syviä lihaksia aktivoiva.

Satulatuoli tarvitsee kaverikseen tavallista korkeamman pöydän, koska istuma-asentokin on korkeampi. 

Lue lisää

Valitse perinteinen toimistotuoli mahdollisimman ergonomisesti

Jos kehon luonnollinen liikkuvuus ei taivu satulatuolilla istumiseen tai työpisteelle ei ole mahdollista saada korkeussäädettävää pöytää, kannattaa työtuoliksi valita perinteinen selkänojalla varustettu malli. Laadukkaassa työtuolissa on mahdollista tehdä korkeudensäädön lisäksi paljon muitakin säätöjä. Esimerkiksi istumakulman ja -syvyyden säädöt tulevat tarpeeseen varsinkin silloin, kun työtuolin käyttäjä ei ole standardipituinen.

Muotoilultaan tyylikkäitä ja ergonomisia tuolivaihtoehtoja löytyy esimerkiksi Tronhilliltä, ja tuolien monipuoliset säätömahdollisuudet antavat parhaan mahdollisen tuen keholle. 

Lue lisää

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin autamme sinua löytämään käyttöösi juuri sopivat työtuolit. Tarvittaessa käymme kanssasi läpi myös muita työpisteen ergonomiaratkaisuja ja autamme etsimään toimivimmat kalusteet.

Ota yhteyttä