Tuotteet työympäristöön VIP-palvelulla.

Toimitusmaksu 9,90 € perille toimitettuna

Tilaaminen ei edellytä rekisteröitymistä

Ergonomiset RollerMouse -hiiriohjaimet vähentävät rasituskipuja

Täydellinen hiiri on saumaton osa työskentelyprosessia. Ergonomiset hiiret sopivat oikea- ja vasenkätisille ja auttavat ehkäisemään rasituskipuja päätetyöskentelyssä.

Tutustu valikoimaan

Eroon jännitysniskasta ja väsymyksestä?

Oletko miettinyt, miten vähentää terveydelle haitallista istumista ja tuoda liikettä työpäivään? Seisomatyöskentely vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin ja työn tehoon.

Lue lisää seisomatyöstä

Jatkuva rannekipu, puutuvat sormet tai pistelevä kyynärvarsi

Hiirikäsi on kansanomainen yleisnimitys yläraajan erilaisille rasitusvammoille, jotka ilmenevät kädessä tai käsivarressa ja jotka liittyvät yleensä näyttöpäätetyöhön.  

Hermoperäisen hiirikäden tyypillisiä oireita ovat kova rannekipu, joka voi ulottua kädestä ja ranteesta kyynärvarteen ja olkapäähän asti. Hiirikäsi voi oireilla myös peukalossa. Särky on monesti luonteeltaan vaikeasti paikallistettavaa ja polttavaa, ja tuntuu yleensä niin levossa kuin rasituksessakin. Muita oireita ovat puutuminen, pistely ja lihasheikkous, ja sormet voivat olla kylmät. Lihas- ja jänneperäisissä hiirikäsioireissa taas arkuutta esiintyy paineltaessa jänteen alueella sekä lihasten kiinnityskohdassa.

Pitkään jatkuessaan hiirikäden oireilu usein leviää muiksi ikäviksi oireiksi, kuten jännitysniskaksi. Toki jatkuva rasitus voi johtaa vakavampiinkin diagnooseihin, joiden esiaste hiirikäsi on. Sairauksia, jotka syntyvät näyttöpäätetyön aiheuttamasta rasituksesta ovat jännetupen tulehdus, rannekanavan oireyhtymä ja tenniskyynärpää.

Rannekanavaoireyhtymä eli karpaalitunnelisyndrooma on yleisin ääreishermopinne. Sen oire on särky, ja puutumista tapahtuu yleensä peukalon, etusormen, keskisormen tai nimettömän alueella. Tenniskyynärpään eli epikondyliitin oire on pääasiassa kipu, joka tuntuu kyynärpään ulkosivulla, kun sormet puristetaan nyrkkiin tai hyvin pienessäkin rasituksessa, kuten kahvikuppia nostettaessa. Sormien ja käden puristusvoima voi olla heikentynyt.

Mistä hiirikäsi johtuu?

Päätetyöskentelyssä käsi on koko ajan jännitystilassa, jolloin verenkierto kudoksissa heikkenee. Tämä aiheuttaa sen, etteivät kuona-aineet pääse poistumaan normaalisti verenkierron mukana ja raajaan tulee tulehdustila. Muita altistavia tekijöitä ovat olkavarren kohoasento ja jännitys sekä ranteeseen kohdistuva paine sen nojatessa aina samaan kohtaan pöydän reunalla. Jo 10 tunnin hiiren käyttäminen viikossa voi johtaa hiirikäden syntymiseen.

Hiirikäsi on ranteen rasitusvamma, joka aiheutuu yleensä staattisesta lihasjännityksestä. Rasitusvamma syntyy usein juuri hiiren käsittelystä, jos se on pitkäkestoista tai pitkään jatkuvaa. Toki muunkinlainen kuormitus kuin päätetyöskentely voi aiheuttaa samoja oireita. Ranteita rasittavat työt, joissa joudutaan tekemään paljon samoja monotonisia liikkeitä, kantamaan tai kannattelemaan jotakin tai työskentelemään kylmässä.

Myös tietyt liikuntalajit edesauttavat hiirikäden syntymistä tai pahenemista. Näitä ovat käden puristusta vaativat lajit, kuten melonta, tennis ja pyöräily. Käden lihaksia vahvistavaa liikuntaa on sitä vastoin esimerkiksi tanssi ja uinti, joita kannattaa suosia kuntoutuksessa.

On tärkeää tunnistaa hiirikäteen liittyvät vaivat ajoissa, koska ne heikentävät työkykyä ja aiheuttavat sairauspoissaoloja. Pahimmassa tapauksessa pitkittynyt kipu aiheuttaa jopa tilapäisen työkyvyttömyyden. Yllä kuvatut sairaudet kuten rannekanavaoireyhtymä voivat nimittäin olla erittäin kivuliaita ja saattavat vaatia pitkääkin kuntoutusta tai jopa leikkaushoitoa.

Ergonominen työpiste ja RollerMouse -hiiri ennaltaehkäisevät hiirikättä

Ei kannata suotta kärsiä jännitysniskasta tai altistaa itseään yläraajan vaivoille ja rasitusvammoille. Saatavilla on ergonomisia vaihtoehtoja, joilla ongelmia voidaan ennaltaehkäistä. Yksinkertaisin konsti on luonnollisestikin välttää altistavaa tekijää ja liikarasitusta, mihin pystytään vaikuttamaan helposti työpisteen ergonomiaa parantamalla.

Hiiren koon ja muodon pitäisi olla sopiva oman käden kokoon, ja monet standardikokoiset hiiret ovat useimmille joko liian isoja tai pieniä. Näppäinkomennot nopeuttavat työskentelyä ja korvaavat monia hiirellä suoritettavia toimintoja, mutta niiden opetteluun ei välttämättä kiireen keskellä ole aikaa tai niistä ei vain ole muodostunut itselle rutiinia.

Rullahiiren käyttö on nopea oppia

RollerMouse -rullahiiri sopii jokaisen käteen, koska se toimii käytössä hiukan eri tavalla kuin perinteinen hiiri. Uuteen, ergonomiseen rullahiireen totuttelu käy kuitenkin useimmilta yllättävän nopeasti, ja se koetaan helpommaksi kuin perinteinen hiiri.

Rullahiiri sijoitetaan näppäimistön eteen, ja kursoria liikutetaan hiiren ohjaustangosta. Tanko-ohjaimen edessä ovat hiirten toimintonäppäimet, kuten vasen ja oikea hiirinäppäin, kätevä tuplaklikkaus-näppäin sekä kopioi ja liitä -toimintonäppäimet. Osoittimen nopeutta pääsee säätämään myös näppärästi, jolloin hiiren käyttö on mahdollisimman tehokasta.

Työpisteen ergonomia on kokonaisuus

Työpisteen hyvä ergonomia on kokonaisuuksien summa. Se koostuu hyvästä istuma-asennosta ja itselle sopivista työpisteen mittasuhteista. Silloin niskahartiaseutu ei jumiudu ja vältetään jännitysniska.

Hyvä työasento on sellainen, jossa ranne ja kyynärpää ovat 90 asteen kulmassa keskenään ja olkavarsi, kyynärvarsi ja ranne ovat samassa linjassa. Hiiri ei saisi olla liian kaukana tai liian sivussa. RollerMouse- rullahiirtä käytettäessä kättä ei tarvitse nostaa sivulle lainkaan, hartiat eivät rasitu ja staattinen jännitys hiirikädestä poistuu. Kun työtaso on oikealla korkeudella, hartiat pysyvät rentoina. Työasennon vaihteleminen ja molempien käsien käyttäminen työskentelyssä auttavat ehkäisemään epämukavasta työasennosta johtuvia rasituskipuja.

Työpisteen ergonomia kannattaakin laittaa kuntoon jo hyvissä ajoin. Ergonomisiin työvälineisiin panostaminen on kannattava investointi työnantajalle, koska se yleensä maksaa itsensä takaisin vähentyneinä sairaslomapäivinä.

Millainen hiiri sopii juuri minulle?

Miten sitten valita omaan käyttöön juuri oikeanlainen hiiri, joka palvelee sekä työpäivän aikana että mahdollisesti vielä vapaa-ajan käytössä?

Jos työskentelet pääasiassa toimistolla, kannattaa ensisijaisesti pyrkiä rakentamaan työpisteestä mahdollisimman ergonominen. Vakituisesti paikallaan olevan pöytätietokoneen käyttäjälle paras on helposti liitettävä ja käyttöön otettava, USB-liitännällä varustettu hiiri.

Reilun kokoinen, muotoilultaan palkittu RollerMouse Red Plus -rullahiiri tarjoaa ekstramukavan leveän rannetuen, mutta vaatii toki hieman enemmän tilaa toimiston pöydällä. RollerMouse sovittaa itsensä työskentelyysi sopivaksi, olitpa peruskäyttäjä tai vaativammilla ohjelmistoilla työskentelevä ammattilainen. Sen näppäimiin voi ohjelmoida eri toimintoja, joten hiirestä saa juuri itselle oivallisen työvälineen. Tekonahkainen rannetuki on helppo puhdistaa ja desinfioida, mikä on toimistoympäristössä tällä hetkellä melko toivottu ominaisuus. Jos kätesi ovat esimerkiksi tavanomaista isommat tai pienemmät, kannattaa rasituksen minimoimiseksi suosia nimenomaan hiiriohjaimia perinteisten hiirten sijaan.

Jos kuitenkin olet perinteisen hiiren vankkumaton kannattaja, peruskäyttöön sopii esimerkiksi langaton Comfi 2, ergonominen pienen käden pystyhiiri. Comfi-hiiressä käsi pysyy oikeassa asennossa ja rannetta ei tarvitse kääntää. Ranteelle luonnollisin asento onkin olla ns. kättelyasennossa. Evoluent VerticalMouse V4 taas sopii erityisesti tarkkuutta vaativaan työhön, ja on saatavilla sekä vasen- että oikeakätisille.

Jos olet vasenkätinen tai tykkäät vaihdella hiirikättä, ergonomisin ja kätevin ratkaisu käyttöösi ovat RollerMouse -rullahiiret tai MouseTrapper -sarjan hiiriohjaimet, jotka soveltuvat sekä oikea- että vasenkätisille.

Liikkuvan työpisteen ja etätyön mukana tulee tarve liikkua helposti paikasta toiseen, jolloin työvälineidenkin täytyy olla helposti mukana kulkevia. Silloin kannattaa suosia kevyttä ja langatonta hiirtä, jonka voi kätevästi napata mukaan läppärin ohella. Pitkä akunkesto takaa, etteivät hommat keskeydy yllättävissäkään työpisteissä, vaikka latausmahdollisuutta ei olisikaan saatavilla.

OysterMouse-pystyhiiri on säädettävissä viiteen eri kulmaan, jolloin saadaan perinteisen hiiren ja ergonomisen pystyhiiren asento, ja sen voi lisäksi säätää vasenkätiseksi. Hiiri kulkee langattomana kätevästi mukana. Langattoman Contour Unimouse -pystyhiiren nivelletty peukalotuki ennaltaehkäisee rasitusvammoja ja mukautuu erikokoisiin ja -muotoisiin kämmeniin. Myös siitä on saatavilla malli niin oikea- kuin vasenkätisillekin.

Kokeile siis vaihtoehtoja ja valitse oikeanlainen hiiri – tai vaikka eri käyttötarkoituksiin omansa!

Muistilista hiiren ostajalle, eli ota nämä huomioon hiirtä valitessasi:

  • Oletko vasen- vai oikeakätinen?
  • Työskenteletkö kiinteästi yhdessä paikassa, vai vaihteleeko työpisteesi?
  • Minkä kokoiset kädet sinulla on?
  • Riittääkö sinulle hiiren peruskäyttö vai teetkö vaativampaa työtä?