Toimitusmaksu 9,90 €. Ilmainen toimitus yli 250 € tilauksille. Tilaaminen ei edellytä rekisteröitymistä.

Torju hiirikäden vaivat ergonomisella RollerMouse-hiiriohjaimella

Rullahiiri auttaa ehkäisemään rasituskipuja päätetyöskentelyssä, ja sen käyttö on nopea oppia. Kokeile nyt RollerMouse-rullahiirtä kaksi viikkoa omalla työpisteelläsi.

Tilaa RollerMouse koekäyttöön

Eroon jännitysniskasta ja väsymyksestä?

Oletko miettinyt, miten vähentää terveydelle haitallista istumista ja tuoda liikettä työpäivään? Seisomatyöskentely vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin ja työn tehoon.

Lue lisää seisomatyöstä

Ergonominen työpiste ja RollerMouse-hiiri ennaltaehkäisevät hiirikättä

Yksinkertaisin konsti ennaltaehkäistä yläraajan vaivoja ja rasitusvammoja on välttää altistavaa tekijää ja liikarasitusta, mihin pystytään vaikuttamaan helposti työpisteen ergonomiaa parantamalla.

Jatkuva rannekipu, puutuvat sormet tai pistelevä kyynärvarsi

Hiirikäsi on kansanomainen yleisnimitys yläraajan erilaisille rasitusvammoille, jotka ilmenevät kädessä tai käsivarressa ja jotka liittyvät yleensä näyttöpäätetyöhön.  

Hermoperäisen hiirikäden tyypillisiä oireita ovat kova rannekipu, joka voi ulottua kädestä ja ranteesta kyynärvarteen ja olkapäähän asti. Hiirikäsi voi oireilla myös peukalossa. Särky on monesti luonteeltaan vaikeasti paikallistettavaa ja polttavaa, ja tuntuu yleensä niin levossa kuin rasituksessakin. Muita oireita ovat puutuminen, pistely ja lihasheikkous, ja sormet voivat olla kylmät. Lihas- ja jänneperäisissä hiirikäsioireissa taas arkuutta esiintyy paineltaessa jänteen alueella sekä lihasten kiinnityskohdassa.

Pitkään jatkuessaan hiirikäden oireilu usein leviää muiksi ikäviksi oireiksi, kuten jännitysniskaksi. Toki jatkuva rasitus voi johtaa vakavampiinkin diagnooseihin, joiden esiaste hiirikäsi on. Sairauksia, jotka syntyvät näyttöpäätetyön aiheuttamasta rasituksesta ovat jännetupen tulehdus, rannekanavan oireyhtymä ja tenniskyynärpää.

Rannekanavaoireyhtymä eli karpaalitunnelisyndrooma on yleisin ääreishermopinne. Sen oire on särky, ja puutumista tapahtuu yleensä peukalon, etusormen, keskisormen tai nimettömän alueella. Tenniskyynärpään eli epikondyliitin oire on pääasiassa kipu, joka tuntuu kyynärpään ulkosivulla, kun sormet puristetaan nyrkkiin tai hyvin pienessäkin rasituksessa, kuten kahvikuppia nostettaessa. Sormien ja käden puristusvoima voi olla heikentynyt.

Mistä hiirikäsi johtuu?

Päätetyöskentelyssä käsi on koko ajan jännitystilassa, jolloin verenkierto kudoksissa heikkenee. Tämä aiheuttaa sen, etteivät kuona-aineet pääse poistumaan normaalisti verenkierron mukana ja raajaan tulee tulehdustila. Muita altistavia tekijöitä ovat olkavarren kohoasento ja jännitys sekä ranteeseen kohdistuva paine sen nojatessa aina samaan kohtaan pöydän reunalla. Jo 10 tunnin hiiren käyttäminen viikossa voi johtaa hiirikäden syntymiseen.

Hiirikäsi on ranteen rasitusvamma, joka aiheutuu yleensä staattisesta lihasjännityksestä. Rasitusvamma syntyy usein juuri hiiren käsittelystä, jos se on pitkäkestoista tai pitkään jatkuvaa. Toki muunkinlainen kuormitus kuin päätetyöskentely voi aiheuttaa samoja oireita. Ranteita rasittavat työt, joissa joudutaan tekemään paljon samoja monotonisia liikkeitä, kantamaan tai kannattelemaan jotakin tai työskentelemään kylmässä.

Myös tietyt liikuntalajit edesauttavat hiirikäden syntymistä tai pahenemista. Näitä ovat käden puristusta vaativat lajit, kuten melonta, tennis ja pyöräily. Käden lihaksia vahvistavaa liikuntaa on sitä vastoin esimerkiksi tanssi ja uinti, joita kannattaa suosia kuntoutuksessa.

On tärkeää tunnistaa hiirikäteen liittyvät vaivat ajoissa, koska ne heikentävät työkykyä ja aiheuttavat sairauspoissaoloja. Pahimmassa tapauksessa pitkittynyt kipu aiheuttaa jopa tilapäisen työkyvyttömyyden. Yllä kuvatut sairaudet kuten rannekanavaoireyhtymä voivat nimittäin olla erittäin kivuliaita ja saattavat vaatia pitkääkin kuntoutusta tai jopa leikkaushoitoa.

Rullahiiren käyttö on nopea oppia

RollerMouse-rullahiiri on ergonominen vaihtoehto perinteiselle hiirelle. Se vähentää hiirikäden kuormitusta, kurkottelua sivulle ja toistuvia liikeratoja. Rullahiiri sopii niin oikea- kuin vasenkätisillekin. 

Ergonominen RollerMouse-rullahiiri toimii hiukan eri tavalla kuin perinteinen hiiri, mutta sen käyttöön totuttelu käy useimmilta yllättävän nopeasti ja sen käyttö koetaan jopa perinteistä hiirtä helpommaksi.

Rullahiiri sijoitetaan näppäimistön eteen, ja kursoria liikutetaan hiiren ohjaustangosta kevyesti koskettamalla. Tanko-ohjaimen edessä ovat hiirten toimintonäppäimet, kuten vasen ja oikea hiirinäppäin, kätevä tuplaklikkaus-näppäin sekä kopioi ja liitä -toimintonäppäimet. Osoittimen nopeutta pääsee säätämään itselle sopivaksi.

Työpisteen ergonomia on kokonaisuus

Työpisteen hyvä ergonomia on kokonaisuuksien summa. Se koostuu hyvästä istuma-asennosta ja itselle sopivista työpisteen mittasuhteista. Silloin niskahartiaseutu ei jumiudu ja vältetään jännitysniska.

Hyvä työasento on sellainen, jossa ranne ja kyynärpää ovat 90 asteen kulmassa keskenään ja olkavarsi, kyynärvarsi ja ranne ovat samassa linjassa. Hiiri ei saisi olla liian kaukana tai liian sivussa. RollerMouse-rullahiirtä käytettäessä kättä ei tarvitse nostaa sivulle lainkaan, hartiat eivät rasitu ja staattinen jännitys hiirikädestä poistuu. Kun työtaso on oikealla korkeudella, hartiat pysyvät rentoina. Työasennon vaihteleminen ja molempien käsien käyttäminen työskentelyssä auttavat ehkäisemään epämukavasta työasennosta johtuvia rasituskipuja.

Työpisteen ergonomia kannattaakin laittaa kuntoon jo hyvissä ajoin. Ergonomisiin työvälineisiin panostaminen on kannattava investointi työnantajalle, koska se yleensä maksaa itsensä takaisin vähentyneinä sairaslomapäivinä.

Millainen hiiri sopii juuri minulle?

Ollakseen ergonominen pitäisi hiiren koon ja muodon olla käteen sopiva. Monet standardikokoiset hiiret ovat kuitenkin useimmille väärän kokoisia. Jos kädet ovat tavanomaista isommat tai pienemmät, kannattaa rasituksen minimoimiseksi suosia nimenomaan hiiriohjaimia perinteisten hiirten sijaan.

Jos työskentely tapahtuu pääasiassa toimistolla, kannattaa pyrkiä rakentamaan kiinteästä työpisteestä mahdollisimman ergonominen. Vakituisesti paikallaan olevan pöytätietokoneen käyttäjälle paras on helposti liitettävä ja käyttöön otettava, USB-liitännällä varustettu hiiri.

Liikkuvan työpisteen ja etätyön mukana tulee tarve liikkua helposti paikasta toiseen, jolloin työvälineidenkin täytyy olla helposti mukana kulkevia. Silloin kannattaa suosia kevyttä ja langatonta hiirtä, jonka voi kätevästi napata mukaan läppärin ohella. Pitkä akunkesto takaa, etteivät hommat keskeydy yllättävissäkään työpisteissä, vaikka latausmahdollisuutta ei olisikaan saatavilla.

Ota nämä huomioon hiiren valinnassa:

  • Oletko vasen- vai oikeakätinen?
  • Työskenteletkö kiinteästi yhdessä paikassa, vai vaihteleeko työpisteesi?
  • Minkä kokoiset kädet sinulla on?
  • Riittääkö sinulle hiiren peruskäyttö vai teetkö vaativampaa työtä?

 

Reilun kokoinen, muotoilultaan palkittu RollerMouse Red Plus -rullahiiri tarjoaa ekstramukavan leveän rannetuen, mutta vaatii toki hieman enemmän tilaa toimiston pöydällä.

RollerMouse sovittaa itsensä työskentelyyn sopivaksi niin peruskäyttäjälle kuin vaativammilla ohjelmistoilla työskentelevälle ammattilaiselle.

Sen näppäimiin voi ohjelmoida eri toimintoja, joten hiirestä saa juuri omaan käyttöön optimoidun työvälineen. Rullahiiri sopii myös vasenkätisille. Tekonahkainen rannetuki on helppo puhdistaa ja desinfioida.

RollerMouse Red Plus

Perinteisen hiiren ystävälle peruskäyttöön sopii esimerkiksi langaton Comfi 2, ergonominen pienen käden pystyhiiri. Comfi-hiiressä käsi pysyy oikeassa asennossa ja rannetta ei tarvitse kääntää.

Ranteelle luonnollisin asento on olla ns. kättelyasennossa. 

Evoluent VerticalMouse -pystyhiiri sopii erityisesti tarkkuutta vaativaan työhön, ja on saatavilla sekä vasen- että oikeakätisille.

Comfi 2 ‑pystyhiiri

OysterMouse-pystyhiiri on säädettävissä viiteen eri kulmaan, jolloin saadaan perinteisen hiiren ja ergonomisen pystyhiiren asento.

OysterMouse -pystyhiiren voi säätää myös vasenkätiseksi.

Hiiri kulkee langattomana kätevästi mukana.

OysterMouse‑pystyhiiri

Langattoman Contour Unimouse -pystyhiiren kuusi ohjelmoitavaa painiketta nopeuttavat työskentelyä.

Nivelletty peukalotuki ennaltaehkäisee rasitusvammoja ja mukautuu erikokoisiin ja -muotoisiin kämmeniin.

Hiirestä on saatavana malli niin oikea- kuin vasenkätisillekin. 

Contour Unimouse ‑pystyhiiri