Suodata

Suodata



Torju kaamosmasennus kirkasvalolaitteella

Jopa kolmasosa suomalaista oireilee pimeän vuodenajan aikana. Tehokas kirkasvalolaite kotona tai toimistolla korjaa unirytmiä, nostaa vireystilaa ja parantaa suoriutumista turvallisella tavalla.

Tutustu kirkasvalolaitteisiin

Valaistus on osa työpisteen ergonomiaa

Työskentely oikeassa valaistuksessa on miellyttävämpää, keskittyneempää ja tehokkaampaa. Työpisteen yksilölliset valaistusratkaisut kannattaa muun ergonomian ohella laittaa kuntoon.

Hyvä valaistus mukautuu käyttäjän tarpeisiin

Hyvä valaistus työpisteellä on riittävän kirkas, ja sen tulee olla säädeltävissä työntekijän mukaan. Riittävä valaistus toimistotyössä keskimäärin on noin 300‒700 luksia, mutta paljon tarkkuutta vaativissa tehtävissä valaistuksen voimakkuuden tulee toki olla suurempi.

Iäkkäämmät työntekijät tarvitsevat enemmän valoa kuin nuoret. 60-vuotias työntekijä tarvitsee jopa 12-kertaisen valaistusvoimakkuuden verrattuna 20-vuotiaaseen, koska hänen näkötarkkuutensa on keskimäärin puolet 20-vuotiaan näkötarkkuudesta. Muutkin työntekijän yksilölliset ominaisuudet, kuten silmälasien käyttö ja vireystila vaikuttavat.

Käyttäjälähtöistä valaistusta olisi hyvä pystyä säätelemään aina myös tehdyn työn vaatimusten mukaan. Esimerkiksi liian suurien varjojen muodostumista tulisi välttää tiloissa, joita käytetään kulkureitteinä tai joissa liikutellaan suuria kappaleita.

Jokainen työntekijä on yksilö, joka hyötyy itselleen sopivasta ja riittävästä valaistuksesta. Langaton ja tehokas Luctra Flex kulkee mukana istuma- ja seisomatyöpisteelle, ja sen värilämpötilaa voi tarvittaessa säätää.

Lue lisää

Onnistunut valaistus lisää työn tehokkuutta

Silmät rasittuvat ja kuivuvat herkästi huonossa valaistuksessa. Huonosti toimiva valaistus voi myös häiritä keskittymistä ja aiheuttaa jopa virheitä työskentelyssä. Sijoitus riittävän monipuoliseen valaistusjärjestelmään maksaa itsensä todennäköisesti takaisin. Valaistuksen kuntoon laittaminen tutkitusti lisää työn tuottavuutta ja tehokkuutta.

Työpisteen valaistuksessa kannattaa työskentelytilan ominaisuuksien lisäksi huomioida yksilölliset säätömahdollisuudet, joihin työntekijä pääsee itse vaikuttamaan tarpeen mukaan.

Paras työvalaistus on sellainen, johon ihminen pääsee itse vaikuttamaan tarpeidensa ja työtapojensa mukaan, aivan kuten kaikkiin muihinkin työpisteen ominaisuuksiin. Valaistus liittyykin olennaisena osana työpisteen ergonomiaan. Yksilölliset ja säädettävät valaistusolosuhteet on mahdollista järjestää jokseenkin vaivattomasti, kun järjestetään kullekin työpisteelle yksilöllisiä valaistusratkaisuja riittävän ja tasokkaan yleisvalaistuksen lisäksi.

Valaistuksen tulee työtilassa olla tasainen ja häikäisemätön. Näköhavaintoon vaikuttavat valaistuksen lisäksi huoneen koko ja värit sekä pintojen heijastusominaisuudet. Valon lähteen ei tulisi osua suoraan näkökenttään eikä heijastua kuvaruudusta tai muusta pinnasta, joka on kohteen ja katselijan välissä. Suora valaistus tuottaa helpommin heijastuksia kuin epäsuora valaistus. Siksi epäsuora valaistus koetaan usein miellyttävämpänä.

Epäsymmetrinen valaistus vähentää kontrastialueita ja neutraloi häikäisyä. Unilux Strata LED -työpistevalaisin on helppo asentaa pöydän takaosaan kiinnitettävän puristimen ansiosta, ja siinä on uuden sukupolven ergonominen, leveä muotoilu.

Lue lisää