Kuinka jaksaa töissä pimeän vuodenajan läpi

Oletko huomannut eroa omassa vuorokausirytmissäsi tai vireyden määrässä kesäisin ja talvisin? Et ole yksin, sillä suuri osa suomalaisista kärsii kaamosoireilusta.

Valo vaikuttaa vireyteen

Valon määrällä on vaikutus vuorokausirytmiimme. Ihmisen uni-valverytmiä säätelee melatoniini niminen hormoni, jota erittyy yöllä aivojen käpylisäkkeessä, kun on pimeää. Melatoniini laittaa meidät väsymään, mikä onkin tarpeellista, jotta saamme nukuttua iltaisin ja öisin. Valo vaikuttaa osaltaan melatoniinin tuotantoon. Aamulla, kun valo lisääntyy, melatoniinin tuotanto vähenee ja tunnemme itsemme virkeäksi. Lisäksi vireystilaan vaikuttaa kortisolihormoni, jota alkaa erittyä aamuyöllä ja joka valmistelee kehoa herätykseen.

Meillä Suomessa pimeä vuodenaika on pitkä, ja vähäinen valon saanti sekoittaa ihmisen luontaista vuorokausirytmiä. Talvisin lyhyt vuorokauden valojakso voi aiheuttaa kaamosoireita, kuten kaamosmasennusta ja kaamosrasitusta. Kaamosoireista kärsii jopa lähes kolmannes suomalaisista. Noin prosentilla ilmenee talvisin toistuvia kaamosmasennusjaksoja. Perintötekijöilläkin on vaikutuksensa siihen, miten reagoimme pimeyteen ja miten alttiita olemme kaamosmasennukselle.

Tunnista kaamosoireet

Kaamosoireet ovat monelle tuttuja talvisin, vaikka niitä ei ehkä aina huomaa mieltää pimeästä johtuviksi oireiksi.

Tyypillisimpiä kaamosoireita ovat vaikeus herätä aamuisin, yleinen voimattomuus ja väsymys sekä tarmon puute.

Muita kaamosoireita ovat esimerkiksi makeannälkä tai tarve syödä ja herkutella tavallista enemmän, mikä aiheuttaa painon nousua. Mieliala voi olla alentunut, ja kaamosoireiluun kuuluu surullisuus, ahdistuneisuus ja ärtyneisyys sekä jopa sosiaalinen vetäytyminen. Oireilusta kärsivä voi menettää kykynsä tuntea mielihyvää tai mielenkiintoa normaalisti iloa tuottaviin asioihin.

Parhaat vinkit kaamosmasennuksen torjuntaan

Kirkasvalohoito auttaa jaksamaan, koska se korvaa puuttuvan luonnonvalon tehokkaasti pimeänä vuodenaikana. Kirkasvalohoidon on tutkitusti todettu lieventävän kaamosoireita ja kaamosmasennusta säännöllisesti käytettynä. Hoitokeino on ollut käytössä jo 30 vuotta, ja se on nopea, helppo ja turvallinen tapa pitää itsestään huolta.

Kirkasvalohoito aamuisin tahdistaa sisäistä kelloa ja pitää unirytmin vakaampana, mikä helpottaa heräämistä aamuisin.

Töitä on mukavampi tehdä virkeällä mielellä. Kirkasvalohoito nostaa energiatasoja ja vireystilaa, mikä osaltaan parantaa keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta. Samalla myös työmotivaatio ja työteho paranevat, mikä on työssäjaksamisen kannalta hyvin olennaista. Varsinkin toimistotyöntekijät hyötyvät kirkasvalolampun käytöstä.

Ennaltaehkäise kaamosoireilua kirkasvalohoidolla

Kirkasvalolaite sopii monipuolisesti ihmisille, joilla on erilainen valoherkkyys. Valotasoa voi säätää himmentimen avulla, jolloin voidaan huomioida käyttötilanne ja haluttu tunnelma. Kirkasvalolaitteiden käyttö on turvallista ja helppoa arjessa. Kirkasvalon käyttöä ei vie ylimääräistä aikaa, mutta silmät on tärkeää pitää auki. Valo vaikuttaa silmien kautta melatoniinin erityksestä vastaavaan käpylisäkkeeseen. 

Kirkasvalohoidon tehoa voi säädellä sillä, miten lähellä laitetta oleskelee. Tavanomainen hoitoetäisyys vaihtelee 62‒102 cm välillä. Lyhyemmän ja tehokkaamman hoidon aikana voi oleskella laitetta lähempänä. 

Parhaan tuloksen saamiseksi kirkasvalohoidon tulisi olla kahden ensimmäisen viikon ajan päivittäistä ja sen jälkeen jatkua talven ajan viitenä päivänä viikossa. Hoidon vaikutus on yleensä havaittavissa jo viikon jälkeen, kun oli alkaa tuntua energisemmältä. Säännöllinen käyttö oikealta etäisyydeltä tuottaa parhaan hoitotuloksen. Tehokkainta hoito on heti aamusta kello 6‒10, kun taas illalla otettu valohoito voi häiritä unensaantia. Kirkasvalohoidosta on hyötyä jo 15 minuutin käytön jälkeen.

Kirkasvalolaitteen hyötyjä


• Korvaa puuttuvan luonnonvalon pimeään vuodenaikaan
• Lievittää tutkitusti kaamosoireita säännöllisesti käytettynä
• Tahdistaa sisäistä kelloa ja pitää unirytmin vakaampana 
• Helpottaa heräämistä aamuisin
• Nostaa vireystilaa, keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta
• Parantaa työssä suoriutumista ja työmotivaatiota
• Helppo kirkasvalohoito sopii lähes kaikille
• Nopea, helppo ja turvallinen tapa huolehtia itsestä

 

Kirkasvalohoito on helppo ja tehokas keino kaamosoireiden selättämiseen

Innolux Lucia -kirkasvalolaitteen käyttö on helppoa: napsautat vain valon päälle ja jatkat sitä, mitä olitkin tekemässä. Kirkasvalolaite on erittäin tehokas ja kompaktin kokoinen, joten se mahtuu melko pieneen tilaan, vaikkapa työpöydälle päätteen viereen.

Kirkasvalolaite Innolux Lucia

Suunnittelija Harri Koskisen Valovoima on kirkasvalolaitteen ja lattiavalaisimen yhdistelmä. Sen valoteho on säädettävissä himmentimellä aina tilanteen mukaan. 

 

Innolux Valovoima LED

Valovoima-valaisin on saatavana myös työpöytämallina.

Monikäyttöisiä Valovoima-valaisimia voi käyttää työskentelyvalaisimina, ja tarvittaessa ne muuntuvat kirkasvalolaitteiksi.

Innolux Valovoima LED

Lumie LED:ssä yhdistyy kirkasvalo ja pöytävalaisin. 

Lumie LED

Muista myös nämä konstit kaamosmasennuksen torjunnassa

Riittävän valon saannin lisäksi kaamosoireita voi torjua pitämällä kiinni arjen perusasioista, kuten riittävästä yöunen määrästä, säännöllisestä ateriarytmistä ja edes pienestä määrästä itselle mieluisaa liikuntaa tai ulkoilua. Varsinkin toimistotyöntekijälle tekee hyvää pitää itsensä aktiivisena vapaa-ajalla, jottei elämä olisi pelkkää sisällä ruudun ääressä istumista.

Ruokavaliossa kannattaa suosia säännöllisyyden lisäksi ravinnon monipuolisuutta. Vitamiinien saantiin on syytä kiinnittää huomiota. 

Lisäksi arkeen voi lisätä tietoisesti jotain itselle mielenkiintoisia ja iloa tuovia aktiviteetteja. Kannattaa vähentää tv:n katselua ja älylaitteella vietettyä aikaa juuri ennen nukkumaanmenoa sekä jättää alkoholin käyttö minimiin, koska ne kaikki häiritsevät palauttavaa yöunta.

Lisää faktaa valosta