Suojaudu ja pysy terveenä toimistolla

Hyvä käsihygienia ja kosketuspintojen huolellinen puhdistaminen niin kotona kuin toimistollakin ehkäisee kausiflunssien leviämistä.

Käsien pesu ja desinfiointi ovat tehokkaita keinoja tautien torjunnassa

Hyvä käsihygienia on tehokas ja edullinen keino estää erilaisten bakteerien ja virusten leviämistä, ja siksi se onkin avainasemassa monien tautien torjunnassa. Paras keino huolehtia käsihygieniasta on huolellinen ja usein toistuva käsienpesu.

Käsihygieniasta huolehtiminen tulisi näin ollen tehdä mahdollisimman helpoksi myös työpaikolla. Mahdollisuus käsienpesuun tulisi olla kaikille helposti saatavilla, myös vierailijoille. Käsienpesuohjeita kannattaa olla esillä henkilökuntaa ja vierailijoita varten. On tärkeää varmistaa, että saatavilla on tarpeeksi nestesaippuaa ja kertakäyttöisiä paperiliinoja käsin kuivaamista varten.

Kosketusvapaa saippua-annostelija on hygieeninen ratkaisu saniteettitiloihin. Se on helppo pitää puhtaana, eikä se kerää likaisista käsistä taudinaiheuttajia.

Tork Intuition Sensor

Maskia käyttämällä suojelet muita

Maskin käyttö on suositeltavaa, koska sen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön, kun sairastunut yskii, aivastaa tai puhuu.

Maskin käytöllä voidaan suojata muita ihmisiä ja ehkäistä tartuntatautien leviämistä väestössä.

Maski ei anna varmaa suojaa käyttäjälleen esimerkiksi koronavirusta vastaan. Kasvomaskien teho perustuu siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä. Pestävä ja uudelleenkäytettävä kangasmaski ei ole virallinen hengityssuojain eikä täytä henkilösuojainasetuksen vaatimuksia.

Oikeilla siivousvälineillä yleisten tilojen puhtaanapito on helppoa

Julkisissa tiloissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä, pintojen puhdistus olisi hyvä tehdä ainakin päivittäin ja epidemian aikana jopa 2‒4 tunnin välein.

Usein kosketeltavat pinnat, kuten ovenkahvat, pöytäpinnat ja valokatkaisijat on syytä puhdistaa usein.

Siivouksessa käytetään miedosti emäksistä yleispuhdistusainetta, ja siivousta voi tehostaa käyttämällä desinfioivaa puhdistusainetta.

Julkiset tilat tulisi puhdistaa eri siivousvälineillä kuin henkilöstötilat. Siivotessa kädet suojataan tiiviillä kertakäyttökäsineillä tai kestokäsineillä. Myös siivousvälineet tulee puhdistaa aina siivouksen päätteeksi.

Siivousliinat pestään vähintään 60⁰ pesuohjelmalla tai desinfiointiaineessa.

Muut siivousvälineet, kuten kestokäsineet, pesuainepullojen pinnat ja lattianpuhdistusvälineiden varret tulee pyyhkiä desinfioivalla puhdistusaineella.

Antibakteerisella puhdistuspyyhkeellä desinfioit näppärästi ja turvallisesti kaikki toimiston muovipinnat, joihin päivän aikana tulee koskettua. Nukkaamaton liina puhdistaa ja desinfioi yhtä aikaa, joten se on käytännöllinen työpisteen pikapuhdistukseen.

Näppäimistö ja hiiri on hyvä puhdistaa ja desinfioida säännöllisesti.

Pöpöt saavat kyytiä älypuhelinten ja muiden mobiililaitteiden pinnoilta antibakteerisilla näytönpuhdistusliinoilla, jotka tehoavat myös COVID-19-virukseen. Liina luo suojaavan nanopinnoitteen laitteen pinnalle.

LiquidNano Mobile Steri‑Wipe

Työpisteen Covidscreen-suojalasi suojaa työkavereita pisaratartunnalta toimistossa. Ilman työkaluja nopeasti kasattava akryylimuovinen pisarasuoja on myös helppo pitää puhtaana. Esimerkiksi AT-desinfiointisuihke on omiaan kovien pintojen desinfiointiin ja se soveltuu mysö tilapäiseen käsien desinfiointiin.

Pisarasuojalasit

Pese kädet oikein – se vie vain hetken

Pese kädet aina kun tulet ulkoa sisään, ennen ruoan laittoa ja ruokailua, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen ja kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö. Pese kädet myös ennen kuin kosketat kasvoja tai silmiä.

Poista aina sormukset ja muut korut käsistä ennen pesua. Kostuta kädet lämpimällä vedellä ja ota käsiin nestesaippuaa. Hiero saippuaa joka puolelle käsiä noin 20 sekunnin ajan. Kiinnitä huomiota sormenväleihin ja -päihin sekä kämmenselkiin, peukaloihin ja ranteisiin.

Huuhtele kädet huolellisesti lämpimän, juoksevan veden alla ja kuivaa kädet hyvin kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä. Sulje hana puhtaalla paperipyyhkeellä suojaten puhtaita käsiä.

Tehosta käsihygieniaa desinfioivalla käsihuuhteella

Käsien desinfioinnin on tarkoitus poistaa tai vähentää väliaikaisesti iholla olevia taudinaiheuttajia. Desinfiointia voidaan käyttää myös käsien pesun jälkeen tehostamaan käsihygieniaa. Ota 3‒5 ml eli noin ruokalusikallinen käsihuuhdetta kämmenelle ja kasta kummankin käden sormenpäät huuhteeseen. Hiero desinfioivaa käsihuuhdetta huolellisesti joka puolelle käsiä, myös sormien väleihin ja kämmenselkiin. Hiero niin kauan, että käsihuuhde on kokonaan haihtunut ja kädet ovat kokonaan kuivat. Desinfioinnin tulisi kestää 20‒30 sekuntia, jolloin desinfektio on tapahtunut.

Useimmat käsihuuhteet ovat käsien iholle hellävaraisia. Esimerkiksi geelimäinen LV:n desinfioiva käsihuuhde ei kuivata ihoa, ja se on testattu yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton kanssa. Käsihuuhde soveltuu herkkäihoisille ja iho-ongelmien ennaltaehkäisyyn.

Kertakäyttökäsineet suojaavat oikein käytettynä

Kertakäyttökäsineet puetaan aina puhtaisiin käsiin. Riisuessa käsineitä on vältettävä koskettamasta käsineen ulkopintaa paljain käsin. Käsineet riisutaan tarttumalla kiinni käsineen ranneosasta ja vetämällä käsine käden yli. Riisuttu käsine jää toisen käden sisään. Paljaalla kädellä otetaan kiinni kädessä olevan käsineen ranneosan sisäpuolelta. Käsine vedetään käden yli niin, että ensin riisuttu käsine jää nurin päin kääntyvän käsineen sisälle. Käsineet laitetaan suoraan sekajäteastiaan. Kädet tulee pestä ja desinfioida, kun käsineet on riisuttu.