Mousetrapper-hiiriohjain on tehokas ja käyttäjäystävällinen työväline

Täydellinen hiiri on saumaton osa työskentelyprosessia. Ergonomiset hiiret sopivat oikea- ja vasenkätisille ja auttavat ehkäisemään rasituskipuja päätetyöskentelyssä.

Lue lisää blogista

Torju hiirikäden vaivat ergonomisella Mousetrapper-hiiriohjaimella

Hiiriohjain auttaa ehkäisemään rasituskipuja päätetyöskentelyssä, ja sen käyttö on nopea oppia. Kokeile nyt Mousetrapper-hiiriohjainta kaksi viikkoa omalla työpisteelläsi.

Tilaa Mousetrapper koekäyttöön

Mousetrapper-hiiriohjain parantaa työpisteen ergonomiaa ja ennaltaehkäisee hiirikättä

Yksinkertaisin konsti ennaltaehkäistä yläraajan vaivoja ja rasitusvammoja on välttää altistavaa tekijää ja liikarasitusta, mihin pystytään vaikuttamaan helposti työpisteen ergonomiaa parantamalla.

Jatkuva rannekipu, puutuvat sormet tai pistelevä kyynärvarsi

Hiirikäsi on kansanomainen yleisnimitys yläraajan erilaisille rasitusvammoille, jotka ilmenevät kädessä tai käsivarressa ja jotka liittyvät yleensä näyttöpäätetyöhön.

Hermoperäisen hiirikäden tyypillisiä oireita ovat kova rannekipu, joka voi ulottua kädestä ja ranteesta kyynärvarteen ja olkapäähän asti. Hiirikäsi voi oireilla myös peukalossa. Särky on monesti luonteeltaan vaikeasti paikallistettavaa ja polttavaa, ja tuntuu yleensä niin levossa kuin rasituksessakin. Muita oireita ovat puutuminen, pistely ja lihasheikkous, ja sormet voivat olla kylmät. Lihas- ja jänneperäisissä hiirikäsioireissa taas arkuutta esiintyy paineltaessa jänteen alueella sekä lihasten kiinnityskohdassa.

Pitkään jatkuessaan hiirikäden oireilu usein leviää muiksi ikäviksi oireiksi, kuten jännitysniskaksi. Toki jatkuva rasitus voi johtaa vakavampiinkin diagnooseihin, joiden esiaste hiirikäsi on. Sairauksia, jotka syntyvät näyttöpäätetyön aiheuttamasta rasituksesta ovat jännetupen tulehdus, rannekanavan oireyhtymä ja tenniskyynärpää.

Rannekanavaoireyhtymä eli karpaalitunnelisyndrooma on yleisin ääreishermopinne. Sen oire on särky, ja puutumista tapahtuu yleensä peukalon, etusormen, keskisormen tai nimettömän alueella. Tenniskyynärpään eli epikondyliitin oire on pääasiassa kipu, joka tuntuu kyynärpään ulkosivulla, kun sormet puristetaan nyrkkiin tai hyvin pienessäkin rasituksessa, kuten kahvikuppia nostettaessa. Sormien ja käden puristusvoima voi olla heikentynyt.

Mistä hiirikäsi johtuu?

Päätetyöskentelyssä käsi on koko ajan jännitystilassa, jolloin verenkierto kudoksissa heikkenee. Tämä aiheuttaa sen, etteivät kuona-aineet pääse poistumaan normaalisti verenkierron mukana ja raajaan tulee tulehdustila. Muita altistavia tekijöitä ovat olkavarren kohoasento ja jännitys sekä ranteeseen kohdistuva paine sen nojatessa aina samaan kohtaan pöydän reunalla. Jo 10 tunnin hiiren käyttäminen viikossa voi johtaa hiirikäden syntymiseen.

Hiirikäsi on ranteen rasitusvamma, joka aiheutuu yleensä staattisesta lihasjännityksestä. Rasitusvamma syntyy usein juuri hiiren käsittelystä, jos se on pitkäkestoista tai pitkään jatkuvaa. Toki muunkinlainen kuormitus kuin päätetyöskentely voi aiheuttaa samoja oireita. Ranteita rasittavat työt, joissa joudutaan tekemään paljon samoja monotonisia liikkeitä, kantamaan tai kannattelemaan jotakin tai työskentelemään kylmässä.

Myös tietyt liikuntalajit edesauttavat hiirikäden syntymistä tai pahenemista. Näitä ovat käden puristusta vaativat lajit, kuten melonta, tennis ja pyöräily. Käden lihaksia vahvistavaa liikuntaa on sitä vastoin esimerkiksi tanssi ja uinti, joita kannattaa suosia kuntoutuksessa.

On tärkeää tunnistaa hiirikäteen liittyvät vaivat ajoissa, koska ne heikentävät työkykyä ja aiheuttavat sairauspoissaoloja. Pahimmassa tapauksessa pitkittynyt kipu aiheuttaa jopa tilapäisen työkyvyttömyyden. Yllä kuvatut sairaudet kuten rannekanavaoireyhtymä voivat nimittäin olla erittäin kivuliaita ja saattavat vaatia pitkääkin kuntoutusta tai jopa leikkaushoitoa.

Hiiriohjaimen käyttö on nopea oppia

Mousetrapper-hiiriohjain on ergonominen vaihtoehto perinteiselle hiirelle. Se vähentää hiirikäden kuormitusta, kurkottelua sivulle ja toistuvia liikeratoja, jotka kuormittavat hartian lihaksia. Hiiriohjain sopii mainiosti niin oikea- kuin vasenkätisillekin.

Ergonominen Mousetrapper-hiiriohjain toimii hiukan eri tavalla kuin perinteinen hiiri, mutta sen käyttöön totuttelu käy useimmilta yllättävän nopeasti ja sen käyttö koetaan jopa perinteistä hiirtä helpommaksi.

Hiiriohjain sijoitetaan näppäimistön eteen, ja näytön kursoria liikutetaan hiiren ohjainmattoa liikuttamalla. Ohjainmaton edestä löytyvät hiirten toimintonäppäimet, kuten rullaustoiminnot sekä kopioi ja liitä -toimintonäppäimet.

Paranna työpisteen ergonomiaa oikeanlaisella hiirellä

Hyvä työasento on sellainen, jossa ranne ja kyynärpää ovat 90 asteen kulmassa keskenään ja olkavarsi, kyynärvarsi ja ranne ovat samassa linjassa. Hiiri ei saisi olla liian kaukana tai liian sivussa.

Mousetrapper-hiiriohjain sijoitetaan näppäimistön eteen, ja näytön kursoria liikutetaan hiiren ohjainmattoa liikuttamalla. Ohjainmaton edestä löytyvät hiirten toimintonäppäimet, kuten rullaustoiminnot sekä kopioi ja liitä -toimintonäppäimet.

Keskelle näppäimistöä sijoitettu hiiriohjain mahdollistaa ergonomisen työasennon, jossa kurottelu jää pois ja käsivarret sekä hartiat pysyvät rentoina.

Hiiriohjainta käytettäessä kättä ei siis tarvitse nostaa sivulle lainkaan, joten hartiat eivät rasitu ja staattinen jännitys hiirikädestä poistuu. Työasennon vaihteleminen ja molempien käsien käyttäminen työskentelyssä auttavat ehkäisemään huonosta ja jännittyneestä työasennosta johtuvia rasituskipuja.

Millainen hiiri sopii juuri minulle?

Ollakseen ergonominen pitäisi hiiren koon ja muodon olla käteen sopiva. Monet standardikokoiset hiiret ovat kuitenkin useimmille väärän kokoisia. Jos kädet ovat tavanomaista isommat tai pienemmät, kannattaa rasituksen minimoimiseksi suosia nimenomaan hiiriohjaimia perinteisten hiirten sijaan.

Jos työskentely tapahtuu pääasiassa toimistolla, kannattaa pyrkiä rakentamaan kiinteästä työpisteestä mahdollisimman ergonominen. Vakituisesti paikallaan olevan pöytätietokoneen käyttäjälle paras on helposti liitettävä ja käyttöön otettava, USB-liitännällä varustettu hiiri.

Liikkuvan työpisteen ja etätyön mukana tulee tarve liikkua helposti paikasta toiseen, jolloin työvälineidenkin täytyy olla helposti mukana kulkevia. Silloin kannattaa suosia kevyttä ja langatonta hiirtä, jonka voi kätevästi napata mukaan läppärin ohella. Pitkä akunkesto takaa, etteivät hommat keskeydy yllättävissäkään työpisteissä, vaikka latausmahdollisuutta ei olisikaan saatavilla.

Ota nämä huomioon hiiren valinnassa:

  • Oletko vasen- vai oikeakätinen?
  • Työskenteletkö kiinteästi yhdessä paikassa, vai vaihteleeko työpisteesi?
  • Minkä kokoiset kädet sinulla on?
  • Riittävätkö sinulle hiiren perustoiminnot vai tarvitsetko monipuolisempia ominaisuuksia?

Näppärästi mukana kulkeva Mousetrapper Alpha on tämän hetken monipuolisin Mousetrapper-malli. Siinä yhdistyvät hiiriohjain ja sisäänrakennettu, täysikokoinen näppäimistö. Ohjelmoitavia painikkeita on kaikkiaan 19, joten hiiriohjain on täysin mukautettavissa palvelemaan omia tarpeita.

Nappaa mukaan liikkuvaan toimistoon ergonominen Mousetrapper Alpha.

Laitteen akku kestää jopa kaksi kuukautta, ja se toimii kätevästi Bluetoothin avulla. Käytä missä ja milloin vain, toimistolla ja kotikonttorilla!

Mousetrapper Alpha

Perinteisen hiiren ystävälle peruskäyttöön sopii esimerkiksi langaton Comfi 2, ergonominen pienen käden pystyhiiri. Comfi-hiiressä käsi pysyy oikeassa asennossa ja rannetta ei tarvitse kääntää.

Ranteelle luonnollisin asento on olla ns. kättelyasennossa.

Evoluent VerticalMouse -pystyhiiri sopii erityisesti tarkkuutta vaativaan työhön, ja on saatavilla sekä vasen- että oikeakätisille.

Comfi 2 ‑pystyhiiri

OysterMouse-pystyhiiri on säädettävissä viiteen eri kulmaan, jolloin saadaan perinteisen hiiren ja ergonomisen pystyhiiren asento.

OysterMouse -pystyhiiren voi säätää myös vasenkätiseksi.

Hiiri kulkee langattomana kätevästi mukana.

OysterMouse‑pystyhiiri

Langattoman Contour Unimouse -pystyhiiren kuusi ohjelmoitavaa painiketta nopeuttavat työskentelyä.

Nivelletty peukalotuki ennaltaehkäisee rasitusvammoja ja mukautuu erikokoisiin ja -muotoisiin kämmeniin.

Hiirestä on saatavana malli niin oikea- kuin vasenkätisillekin.

Contour Unimouse ‑pystyhiiri

Mousetrapperin tuorein malli Delta Extended tuo suosittuun hiiriohjaimeen uutena toimintona tanko-ohjaimen. Hiilikuituinen ohjaustanko liikkuu kevyesti ja kitkattomasti, ja tarjoaa työskentelyyn nopeutta ja tehokkuutta. Hiiriohjaimen 4000 dpi:n resoluutio tekee kursorin liikkeestä, klikkaamisesta ja zoomaamisesta jouhevaa ja mahdollistaa äärimmäisen tarkan tuntuman työskentelyyn. Mousetrapper Deltassa on kahden USB:n Hubi useiden laitteiden lataamista/liittämistä varten. Pehmeä keinonahkainen rannetuki on kätevä irrottaa puhdistusta varten magneettikiinnityksen ansiosta.

Sulavaliikkeinen ohjaintanko ja tarkka resoluutio tekevät Mousetrapper Delta Extended -hiiriohjaimesta sujuvan ja tehokkaan käyttää.

Mousetrapper Delta Extended