Toimistoergonomiasta apua tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin

Mistä selän, niskan ja ranteen vaivat juontavat juurensa toimistotyössä, ja miten näiden vaivojen syntymistä voidaan ennaltaehkäistä ergonomisilla työvälineillä.

Rasitusvammat ovat tyypillisiä päätetyössä

Vaivaavatko erilaiset kivut toimistotyössä? Päätetyöskentelyssä staattinen työasento aiheuttaa monenlaisia rasitustiloja eri puolille kehoa. Näistä tyypillisimmät ja varmasti kaikille toimistotyöntekijöille tutut ovat erilaiset niskajumit, alaselän kivut ja hiirikäden vaivat, kuten rannekipu. Vaivat ovat ikäviä ja voivat hoitamattomina kehittyä kroonisiksi kiputiloiksi tai pidempiaikaista hoitoa vaativiksi vaivoiksi.

Ihmistä ei ole luotu olemaan paikallaan. Staattiset tai toistavat työasennot ovat keholle myrkkyä.

Paikallaan olo heikentää aineenvaihduntaa ja altistaa lihasten jumiutumiselle virheasennoissa. Kehon ryhtiä tukevat lihakset heikentyvät entisestään passiivisessa istuma-asennossa.

Nykypäivänä ergonomiaan kuitenkin kiinnitetään enenevissä määrin huomiota, ja on olemassa erilaisia ratkaisuja parantaa työasentoa ja ennaltaehkäistä rasitustiloja.

Rannekipu ja tenniskyynärpää

Jännetuppitulehdus aiheuttaa kipua jännetupessa ja sitä ympäröivässä kudoksessa. Jännetuppia on käden ja ranteen alueella sekä lisäksi jalkaterässä ja nilkassa. Yleisimmin jännetuppitulehdus oireilee ranteen ja sormien ojentajajänteissä kyynärvarressa sekä sormien koukistajajänteissä. Ranteen liikerata voi olla rajoittunut ja liike pahentaa kipua. Yksitoikkoiset ja rasittavat toistuvaisliikkeet aiheuttavat jännetulehdusta, ja tulehduksen ollessa päällä sen aiheuttanut rasitus tulisi lopettaa heti. Työoloissa työn liikkeet, työasennot, työkalujen käyttö sekä tauotukset olisi tärkeää suunnitella yksitoikkoista rasitusta vähentäviksi. Jännetuppitulehdukselle altistavia fyysisiä tekijöitä ovat nivelreuma, kihti ja diabetes. 

Rannekanavaoireyhtymä eli karpaalitunnelisyndrooma on yleisin hermopinne, jonka oireita ovat särky ja käden puutuminen. Rannekanavaoireyhtymälle altistavia tekijöitä ovat rasituksen ohella ylipaino, tupakointi, raskaus ja tietyt sairaudet kuten diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta ja nivelreuma. Tenniskyynärpää eli epikondyliitti aiheuttaa kipua kyynärpään sisä- tai ulkosivunastassa. Kipu tuntuu erityisesti nostettaessa sekä puristusotteessa.

Kipua aiheuttavan rasituksen välttäminen ja lepo helpottavat rasituskipua.

Rasitusvamman kipua voi yrittää lievittää itsehoidolla kotona. Useamman viikon jatkuvan tai erityisen kivuliaan oireilun ollessa kyseessä on hyvä olla yhteydessä lääkäriin. Rannekivun syynä olevan rasituksen välttäminen, mahdollinen kylmähoito sekä lepo auttavat yleensä. Suuri osa rasituksen aiheuttamista vaivoista paraneekin muutamassa viikossa, kun rasitus on lakannut.

Hiirikäsi kehittyy helposti toimistotyössä

Jos rannekipu on alkanut ilman fyysistä onnettomuutta tai vammaa, on kyseessä todennäköisesti staattisesta lihasjännityksestä aiheutunut rasituskipu eli hiirikäsi.

Termin alle uppoaa monenlaisia vaivoja, jotka syntyvät ja kehittyvät nimenomaan pitkäaikaisessa päätetyöskentelyssä. Käden jännitystila heikentää kudosten aineenvaihduntaa ja estää kuona-aineita poistumasta, mikä aiheuttaa tulehdustilan raajaan. Ranteeseen kohdistuu lisäksi painetta sen nojatessa pöydän reunaan.

Käden rasituskipu tunnetaan kansanomaisesti hiirikätenä.

Hiirikäsi oireilee tyypillisesti kovan rannekivun muodossa. Kipu on luonteeltaan polttavaa, ja sitä voi olla vaikea paikallistaa. Kipu voi tuntua rasituksessa mutta myös levossa. Muita tyypillisiä hiirikäden oireita ovat sormien kylmyys, käden lihasheikkous, puutuminen ja kihelmöivä tunne. Rannesärky voi ulottua kyynärvarteen, olkapäähän tai peukaloon saakka. Arkuutta ja kipua voi esiintyä paineltaessa jänteen alueella sekä lihasten kiinnityskohdassa.

Ranteeseen kohdistuva rasitus altistaa hiirikäsivaivoille

Ranneongelmien riski kasvaa, kun kädellä tehdään paljon luonteeltaan toistuvia työtehtäviä, laajoja liikeratoja tai käden puristusta vaativia toimintoja. Tällaisia ovat esimerkiksi päätetyöskentelyssä näppäimistön ja hiiren käyttäminen tai urheilulajeissa tennis, melonta ja pyöräily. Myös työt, joissa kannetaan jotain tai toimitaan kylmässä, altistavat rannekivulle. Kun on jo valmiiksi tiedossa riski ranneongelmiin, kannattaa niitä yrittää ennaltaehkäistä niin pitkälti kuin mahdollista keventämällä ranteeseen kohdistuvaa rasitusta. Esimerkiksi hankalat ja rasittavat työasennot toimistotyössä voidaan minimoida, kun kiinnitetään huomiota hyvään ergonomiaan. 

Ennaltaehkäisy tai ainakin ajoissa reagoiminen vaivoihin on järkevää, koska pahaksi äityessään rasitusvammat voivat olla todella kivuliaita ja vaatia pidempääkin kuntoutusta ja jopa sairauspoissaoloja. Liikuntalajeista kuntoutuksen tukena kannattaa suosia lempeän voimistavaa uintia tai ranteiden liikeratoja elvyttävää tanssia. Kuntosaliharjoittelu on myös hyvästä, kun kiinnittää huomiota siihen, ettei turhaan kuormita ranteita. 

Tärkeintä on kuitenkin huomioida, että päivittäiset työasennot tukevat fyysistä hyvinvointia eivätkä aiheuta rasitustiloja. Päivittäin toimistossa käytettävät työvälineet vaikuttavat suoraan työskentelyasentoihin ja työergonomiaan.

MouseTrapper -hiiriohjaimet

Tutustu tuotteisiin

Ennaltaehkäise rannekipua oikeilla työvälineillä

Hyvä ratkaisu perinteisen hiiren tilalle on kokeilla hiiriohjainta. Mikä se siis on?

Hiiriohjain näyttää aivan erilaiselta kuin perinteinen tietokoneen hiiri. Sen toimintaperiaate on kuitenkin melko yksinkertainen oppia: kursoria liikutellaan levymäisen hiiren ohjausmaton avulla. Toimintonäppäimet on sijoitettu ohjainmaton eteen, ja niihin on usein mahdollista ohjelmoida usein käytettäviä toimintoja, kuten kopioi ja liitä -näpäytys ja tuplaklikkaus.

Parasta hiiriohjaimessa on, että se sopii kaiken kokoisille käsille. Monesti ei nimittäin tule edes ajatelleeksi, että hiiri voi olla omaan käteen väärän kokoinen, mikä päivittäisessä käytössä aiheuttaa ylimääräistä rasitusta. Perinteistä hiirtä käytettäessä väkisinkin tulee mukaan kurottelua ja ojentelua, mikä jää hiiriohjaimen käytössä pois, kun kaikki toiminnot on sijoitettu suoraan näppäimistön eteen. Hiiriohjain antaa myös mahdollisuuden vaihtaa hiirikättä, jos työskentely onnistuu niin sanotusti väärällä kädellä.

 

Rullahiiri ja pystyhiiri ovat ergonomisia vaihtoehtoja

Jos kuitenkin koet rullahiiren liian erikoiseksi tai esimerkiksi hankalaksi kuljettaa mukana vaihtuvien työpisteiden välillä ja käytät mieluummin perinteistä hiirtä, kannattaa tutustua ergonomisiin pystyhiiriin. Mikä sitten tekee pystyhiirestä ergonomisemman?

Ranteelle luonnollisin asento on niin kutsuttu kättelyasento, jolloin ranne ja käsi ovat rennossa ja neutraalissa asennossa. Perinteistä hiirtähän käytetään kämmen alaspäin, jolloin ranne on kääntyneessä asennossa. Pitemmän päälle asento aiheuttaa rasittumista ja heikentää käden verenkiertoa. 

Pelkästään ergonomisten työvälineiden hankkiminen ei vielä ole avain onneen, vaan niitä pitää myös osata ja muistaa käyttää oikein päivittäisissä työtehtävissä. Niinkin pienellä yksityiskohdalla kuin hiiri on yllättävän suuri merkitys, koska sitä käytetään päivittäin.

Kyynärtuki pitää niska- ja hartiakivut loitolla

Kyynärtuki vähentää hartioiden rasitusta päätetyöskentelyssä. Kun kädet ja kyynärpäät saavat levätä tuen päällä neutraalissa asennossa, niitä ei tarvitse kannatella, jolloin staattinen jännitys niska-hartiaseudulla vähenee työskenneltäessä. Säädä sähköpöydän korkeus sellaiseksi, että käsivarren kulma on noin 90 astetta ja käsivarret lepäävät kyynärtuen varassa. Yletät helposti ja luontevasti näppäimistöön jännittämättä hartioita ja käsiä. Lisätukea ranteen kaarelle saa rannetuella, joka pitää ranteen suorassa.

Kyynärtukia on saatavilla niin hiiriohjaimille kuin perinteisillekin hiirille. Tuki on helppo kiinnittää työpöydän reunaan ja ottaa tarvittaessa pois. Esimerkiksi RollerMouse Red -hiiriohjaimelle erityisesti suunniteltu ArmSupport Red -kyynärtuki on mahdollista kiinnittää työpöytään myös kulmapisteisiin.

Tutustu tuotteisiin