Bullet Journalit ihastuttavat edelleen

Miltä kuulostaisi lisätä arkeen ripaus väriä, luovuutta ja inspiraatiota? Arjen järjestämiseen on apuna sähköisiä kalentereita ja älypuhelimelle tarkoitettuja ajanhallinta-appeja ihan joka lähtöön. Ne ovat piirun tarkasti organisoituja ja pysyvät aina siisteinä viivasuorien rivien ja fonttien ansiosta. Mutta hei, ovathan ne vähän persoonattomia. Eikö olisikin ihanan luovaa päästä välillä piirtämään ja suunnittelemaan itse, ja antaa tunteiden näkyä käsialassa?

Mitä bujoilu siis on? Bullet Journal eli harrastajien kesken bujo on enemmän kuin kalenteri. Se on ajanhallintametodi, jossa luovuus ja ilo pääsee kukoistamaan. Ei ihme, että bujo on edelleen trendikäs.

Bujoilu eli bullet journal pähkinänkuoressa

  • Kalenterin, muistikirjan ja päiväkirjan yhdistelmä
  • Luo järjestystä ja auttaa arjen hallinnassa
  • Listat ja luettelot ovat olennainen osa bujoa
  • Hyvä bujo selkeyttää tavoitteita
  • Mindfullnessia ja luomisen iloa
  • Kuvia ja luonnoksia, tarroja ja teippejä

 

Bullet Journal on kalenteri, päiväkirja tai ihan mitä haluat

Bujon kehittäjä Ryder Carroll on newyorkilainen suunnittelija, joka kehitti Bullet Journal -metodin alun perin omiin tarpeisiinsa. Carroll päätti tarjota tämän loistoidean muidenkin hyödynnettäväksi vuonna 2018 kirjallaan ”Bullet Journal-Metodi – Jäsennä menneisyytesi, järjestä nykyisyytesi, suunnittele tulevaisuutesi”, jossa hän jakaa ohjeita ja kertoo menetelmän syntymisestä.

Bujo on yksinkertaisuudessaan sopivankokoinen kirja tai vihko, johon voi laittaa kalenterimerkintöjä, luonnoksia ja muistilistoja. Sitä voi käyttää päiväkirjana ja sinne voi kirjoittaa oman elämän tapahtumia, unelmia ja tavoitteita. Tämän hetken ajatukset, tulevat suunnitelmat ja muistot parhaista hetkistä pysyvät järjestyksessä yksien kansien välissä.

Erilaiset listat kuuluvat bujoiluun. Jokaisella on omat tavoitteensa ja kiinnostuksenaiheensa, joten listoja voi tehdä mistä tahansa aiheesta. On todo-listat, kauppalistat, luettavien kirjojen listat tai vaikka lempivärien listat. Bullet Journal -nimityskin tulee siitä, että listataan asioita ja tehtäviä bullet-listaksi eli luetteloksi.

Täydellinen bujo on juuri omaan silmään kaunis ja tarpeellinen arjessa. Se auttaa selkeyttämään elämää ja tavoitteita, ja se auttaa ajattelemaan uudella tavalla.

Mikään ei estä pitämästä useampaakin bujoa: yksi töihin, yksi vapaalle ja vaikka jokaiselle isommalle projektille omansa. Kokeilemalla oma bujoilutyyli löytyy parhaiten.

 

Sisällysluettelo on bujon kartta ja kompassi

Aidon bujon tekemiseen on olemassa muutamia helppoja ja olennaisia sääntöjä. Niitä ei tarvitse noudattaa, tietenkään, mutta ne voivat auttaa selättämään tyhjän paperin kammon. Joskus on hyvä olla suuntaviivat, joista lähteä liikkeelle.

Ensimmäiselle tyhjälle aukeamalle tulee sisällysluettelo, jota täydennetään sitä mukaa, kun bujo täyttyy. Bujon erottaakin satunnaisista muistilappusista se, että siinä on sisällysluettelo. Sisällysluetteloon merkitään, millä sivulla mitäkin tietoa on. Ja koska olet tehnyt bujon itse, niin järjestyskin on vapaa.

Seuraava aukeama antaa katsauksen seuraaviin kuukausiin eli vuosinäkymän, sitä seuraava viikkoihin ja niin edelleen. Jos perinteinen viikkonäkymä ei istukaan omiin aikatauluihin, voi vapaasti luoda omat näkymät.

Merkinnät ovat bujoilun kulmakiviä, ja ne voidaan jakaa kategorioihin erilaisilla symboleilla. Luetteloissa tehtävät merkitään pisteellä, tapahtumat ympyrällä ja muistiinpanot viivalla. Erittäin tärkeät kohdat luettelossa voi vielä merkitä tähtisymbolilla.

Tehdyt tehtävät ruksitaan yli, kun taas tekemättömät merkitään nuolella ja siirretään seuraavan ajanjakson tehtäviin. Tässä kohtaa on siis oiva hetki arvioida, onko tehtävä edes niin tärkeä, että sitä kannattaa roikottaa mukana vai pitäisikö unohtaa koko juttu. Toinen vaihtoehto on tietenkin vain tehdä tehtävä pois alta.

 

Bujoilussa säännöt on tehty rikottaviksi

Yksi tapa käyttää bujoa on pitää kirjaa eli trackata omaan elämään kuuluvia asioita, kuten rahankäyttöä, liikuntasuorituksia ja unen määrää, projektien etenemistä tai ihan vaikka omaa mielialaa. Usein seurattavat asiat liittyvät jollain tavalla elintapojen parantamiseen. Seuranta auttaa pääsemään tavoitteisiin, ja tarkoitus on motivoida itseään positiivisen kautta.

Säännöt on bujoilussa todellakin tehty rikottaviksi. Teet bujoa itseäsi varten, joten sinä myös määräät säännöt. Ohjeet kannattaa ajatella vain keinona päästä alkuun ja bujon eläessä antaa sen kehittyä sinua parhaiten palvelevaksi.

 

Askartelu on sallittua myös aikuisille 

Bujoilussa pääsee todellakin irrottelemaan ja toteuttamaan itseään. Tekemisprosessi itsessään kiehtoo, ja siinä on jotain samaa kuin aikuisten värityskirjoissa. Piirtely ja askartelu onkin omiaan luomaan mindfullnessin kokemusta ja aitoa läsnäoloa arjen keskelle. Oma turvallinen bujo kulkee mukana ja on konkreettinen esine, jota voi fyysisesti koskettaa ja tuunata toisin kuin digitaalista näyttöä.

Bujoa voi koristella väreillä ja tarroilla, tai sen voi toteuttaa todella minimalistisesti. Koska bujo tehdään alusta alkaen itse, pääset hallitsemaan kaikkea, mitä sinne päätyy ja mitä ei. Toisin kuin perinteisessä kalenterissa, bujossa ei ole niitä turhia sivuja tai osioita, joita ei koskaan tarvitse.

Kauniit kuvat tai vaikka omat luonnokset tuovat iloa ja väriä. Bujoa koristellaan oman maun, taitojen ja mielen mukaan. Bujoahan ei siis voi tehdä väärin, joten kannattaa aloittaa rohkeasti eikä pelätä epäonnistumista. Vaikka et pitäisi itseäsi luovana ihmisenä, kokeile päästää irti. Bujon ei tietenkään tarvitse näyttää miltään taideprojektilta, jos se ei sovi omaan tyyliin tai askartelu ei nyt vaan kerta kaikkiaan ole se oma juttu. Pääasia on, että bujo on itsellesi mielekäs ja löydät uusia näkökulmia. Kaipaatko ideoita bujon koristeluun? Tutustu hand lettering -tekniikkaan ja löydä parhaat taiteilijakynät kirjainkuvitukseen.

 

Vuosi 2024 järjestykseen eli kaikki tarvikkeet, mitä tarvitset bujoilun aloittamiseen

Bujoilu on helppo aloittaa, koska bujoilutarvikkeiksi alkuun riittävät oikeastaan vain omaa silmää miellyttävä muistikirja ja kynä. Esimerkiksi pisteytetyillä sivuilla varustettu Ajaston Planner-muistikirja toimii bujoilussa erinomaisesti. Sivut on valmiiksi numeroitu, mikä helpottaa sisällysluettelon pitämistä. Kovat kannet suojelevat arvokasta sisältöä, ja kirjan saa pysymään kiinni kuminauhalla. Uutuusväreinä hehkuvat ihanat Nordic Colours -värit, mutta jos olet hieman hohdokkaamman meiningin ystävä, muistikirjaa löytyy myös kullanvärisenä. Kirjan kellertävät sivut lievittävät mahdollista valkoisen paperin kammoa ja päästävät luovuuden valloilleen. Ajaston bujoilukalenterit Maker ja My Year yhdistävät hyvinvointia tukevaa sisältöä bujoiluun, ja molempien kalenterien mukana tulee tarra-arkki.

Värien rakastajat pääsevät kerrankin leikittelemään ja hulluttelemaan erilaisten bujoilukynien ja värien kanssa. Laadukkaat ja runsaspigmenttiset Faber-Castellin huopakynät ovat omiaan melkeinpä kaikenlaiseen taiteiluun monikäyttöisyytensä ansiosta. Klassiset Stabilo Point 88 kuitukynät piirtävät tarkkaa ja ohutta viivaa. Kynillä luot ääriviivat ja raamit näkymille, ja laaja väriskaala antaa mukavaa vaihtelua sivuille.

Erilaisilla kynillä saat vaihtelua myös käsialaan ja jälkeen. Geelikynillä sopivat esimerkiksi otsikoiden ja päivämäärien kirjoittamiseen, kun taas ronskit Artlinen huopakynät ovat kuin luotuja isojen alueiden värittämiseen.

Kalligrafiakynillä tekstaat tärkeimmät päivämäärät ja menot muistiin, tai piirrät eläväistä viivaa luonnoksiin. Runsas pigmentti takaa mustaakin mustemman jäljen. Väri ei imeydy paperin läpi, joten kääntöpuolenkin muistiinpanot ovat turvassa. Artlinen Drawing System -tekniset piirustuskynät on suunniteltu luonnosteluun, kuvitukseen, piirtämiseen ja graafiseen suunnitteluun. Kullan- ja hopeanvärisissä maalikynissä on juhlan tuntua tuovaa metallinhohtoa. Suosittuja bujoilutarvikkeita ovat lisäksi erilaiset koristeluun sopivat teipit, tarrat ja leimasimet, tai voit käyttää merkintöjen tekemiseen vaikkapa erilaisia Dymo-tarroja.

 

Hanki inspiraatiota bujoiluun ja kokeile rohkeasti

Bujoiluideoita ja inspiraatiota omaan taiteiluun saat Bullet Journal -yhteisöltä, joka kehittää ja varioi metodia edelleen. Kurkkaa vaikka Facebookin Bullet Journal -ryhmään tai hae ideoita Instagramista tunnisteilla #bujo tai #bulletjournal. Oman bujon parhaista sivuista on mukavaa laittaa kuvia toisten inspiraatioksi tai jakaa omia bujoilukokemuksia muun yhteisön kanssa.

Tutustu YouTubessa myös itse Carrollin tutorialvideoon, jossa pureudutaan bujoilun aloittamiseen, perusteisiin ja merkintöjen järjestämiseen.

Bujoilemisiin!